Жалба до КРС за смущения от уличното осветление в КВ-диапазона от LZ2EMO и последващи действия от съответния орган със съответния писмен отговор

Уважаеми дами и господа от КРС, в течение на много години търпим безобразни смущения вечер от уличното осветление в областта на късите вълни и по-точно радиолюбителския диапазон 3,5 МHz /първична основа/и 5 МHz /вторична основа/, които по подразбиране са НОЩНИ диапазони.
Това смущение е широколентово и се изразява като прaщящ шум, което пречи да установяваме радиовръзки със слаби станции. Може да извършите съответните замервания дори и с портативен К.В. приемник некалиброван по ниво на сигнала в удобно за вас време. Измерването може да се извърши и дневно време при съгласуване с фирма „Пандора” поддържаща уличното осветление в гр. Варна.


Прилагам някакви снимки на най-близките улични стълбове за осветление. Съжалявам,че видеата по някакъв начин останаха без звуков съпровод,но пък се вижда нивото на шума при работещо и после при изключено улично осветление. Сутрин осветлението тези дни спира около 06:50 часа.


Ще се радвам ако има някякво решение по въпроса с това радиосмущение!Предполагам,че този проблем не касае само моя район на местоживеене,а целия град и други населени места из страната.


С уважение:
Инж. Емил Бучков-LZ2EMO гр.Варна. GSM 0899/26 38 73.

Няколко дена след подаване по имейл на горната жалба до КРС ми се обади служител от варненския отдел на тази институция.Дойдоха, замериха и нищо не откриха,защото приемната им антена просто не беше за къси вълни, а за УКВ.

Бяха дошли с бус мерцедес-пеленгатор. Пробвали в мое отсъствие и активна КВ-антена на Роде-Шварц, но тя много шумяла откъм 4 MHz поради което не могли да документират смущението. Имахме предварителната уговорка лампите /около мен са натриеви светещи в оранжево-жълто/ да се включват и изключват по команда по телефона от фирма „Пандора” подържаща уличното осветление на гр.Варна.
Изкарах джобния КВ-приемник DEGEN-1103 /0,1-30MHz/ с изтеглена телескопична антена. Още докато се палнаха две от лампите около моите антени и радиото се съдра да бръмчи. Доближа го до земята и шумилката изчезва. Вдигна го към две от лампите и то ще се побърка да бръмчи.
Малко след това ми признаха, че нямат антени за измерване в КВ-диапазона освен две бракувани.
Служителите/двама/ дойдоха в къщи и видяха как смущението ми удря по S-метъра 9,което съответства на ниво на антенния вход от 50uV. Сложиха анализатор AGILENT 1MHz-20.0GHz със шарен екран и смущението импулсно със затихващи синусоиди върху платото на импулсите цъфна в жълто с огромна амплитуда. Това обаче с моята КВ-антена. Направиха документален запис, поговорихме и хората си заминаха.
Казах им, че не само аз получавам тези смущения, но това е проблем и на други радиолюбители от Варна и от страната. Проблемът е принципен и трябва да се реши на национално ниво, а не на парче.
По телефонен разговор в последствие служителят от варненската секция на КРС ми каза,че е ходил в Община Варна/собственик на осветлението/ но там имали толкова големи проблеми с ремонта на булевардите като „Васил Левски”, че не били в състояние да отговарят на въпросите на гражданите за скапания ремонт и ремонтите на ремонтите. С други думи…Бе, твоята работа кой знае кога ще стане.Отговорих им, че това ми е пределно ясно, но проблемите са събирани и нерешавани с десетилетия, та затова сега сме в това положение.
Ето тази вечер прочетох имейла изпратен ми от София:

Предварително ми бе ясен изхода, но аз трябваше да опитам да направя нещо според закона и да защитя нашите радиолюбителски права. .Ако някой се чувства по-силен нека да опита!

   07/08/2019г./гр.Варна              Успех и 73 от инж. Емил Бучков -LZ2EMO !

Модификация на английски армейски слушалки с микрофон Sedgewall Model 25

Преди модификацията

Наскоро в Базара на БФРЛ се появиха за продажба 10 чифта слушалки от горния модел. Имах случайността да закупя последните две бройки. Всичко добре, но не успях да свържа микрофоните така, че да заработят. Към комплектите има вграден бутон „РТТ”. Каквито и комбинации да правех не можах да ги подкарам на предаване. В интернет няма никакви данни за вътрешното опроводяване на този модел. Наложи се да ги разглобя и разгледам отвътре. Видях, че е инсталиран двутранзисторен микрофонен предусилвател по неизвестна схема. Взех решение да го премахна и електретния микрофон да свържа по класическата схема с „РТТ”.

Отстранен предусилвател и допълнителни връзки
Обратно всичко в затворен вид и преходни жакове
Schematic (Схема на опроводяване)


Откъм вътрешния край на микрофонната тръбичка излиза екраниран кабел с два тънки проводника син и червен. Двата се запояват на късо, защото и без това съпротивлението между двата е 0 ома. И двата се запояват към жълтия проводник. Оплетката се свързва към „маса” на слушалката-червен проводник и една допълнителна жичка отива до лявата секция на бутона „РТТ”. Оранжевият проводник си е запоен от другата страна на лявата секция на бутона. Дясната секция на бутона не се използва и може да се държи като резерв.
Използувах метални, а не пластмасови стерео-жакове!
Слушалките са кожени, но не такава кожа, която след няколко години започва да се разпада като на китайските еднодневки. Няма ги и онези гъбички, които също след няколко години се разпрашават. Тествах слушалките на радиостанцията.Работят прекрасно. Тествах ги и на компютъра, а там лентата на пропускане е много по-широка от лентата за радиокомуникация 300-3000Hz. Качеството бе повече от превъзходно!

Успех и 73!

03/06/2019 гр.Варна инж. Емил Бучков- LZ2EMO

Ден на детето

на 2 юни сбирка за мераклии при Берко/6BS/.

всеки си носи за ядене и пиене по желание

сбирката е и семейна има достатъчно място за игра на децата

мястото е с голяма маса навън и ако завали продължението е на закрито

обсъждания тук и на репитера.Важно: Промени в режимът на LZ0VDR !

От този момент са в сила следните промени:

На Slot 1 – TG 284,TG 2849 , Slot 2 – TG9,

Този режм на практика дава възможност Slot 2 да се използва изцяло локално и винаги да е на разположение за потребители попадащи в радиопокритието на LZ0VDR.

Благодарим на администраторите за проявеното разбиране !

LZ2NKN.73!

Важно! КРС са актуализирали конспектите за изпитите през 2019!

Важна информация за всички, които ще се явяват на изпита на 18ти април 2019та във Варна – погледнете актуализираните конспекти от сайта на КРС (кликни на текста). Има промени и за клас 1, и за клас 2!

Моля, да споделите информацията на всички, които ще се явяват на изпит, за да не бъдат лошо изненадани!

Следващ изпит – 18ти април!

Изпитът е насрочен и ще се проведе както обикновено в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ от 16:00 часа на 18.04.2019 г. (крайният срок за подаване на документи е 15.04.2019 г.) КРС.

Адрес: гр. Варна, Приморски парк № 4. (43°12’09.3″N 27°55’21.9″E)

Информация за изпитите за радиолюбители от сайта на КРС – ТУК.
За повече информация – пишете ни на имейл или чрез контактната форма.

Важна информация за всички, които ще се явяват на изпита на 18ти април 2019та във Варна – погледнете актуализираните конспекти от сайта на КРС (кликни на текста). Има промени и за клас 1, и за клас 2!

Актуализирана :DMR Репитер в гр. Варна !

Имам удоволствието да обявя стартирането и на DMR репитер във Варна. LZ0VDR , 438.725 MHz SHIFT -7,6 MHz , ID 284333, CC 1, TS1 / 284,2849 , TS2 / TG 9 , TX Admit :Color code free.
https://brandmeister.network/?page=repeater&id=284333

Отговорник и домакин на Репитерът е LZ2PMI. Репитерът се намира в м-ст Зеленика, кв.Галата като концепцията е постигане на добро градско покритие.

Изграден е на базата на мобилни радиа Motorola CM140 и Raspberry+Arduino+mmdvm modem. Работи с Duplexer и 1 антена Diamond x-50 към момента . Изходната мощност е 25W.

73 от екипът работил за този ретранслатор !

LZ1HCO ,LZ1HNN, LZ1BOR , LZ2PMI и LZ2NKN.

Галерия How it’s Made !