Проблем в прибор за нощно виждане тип „Denver NVI-450”

Наскоро се сдобих с този прибор за дневно и нощно наблюдение с възможност за правене на снимки или филми, които се записват на вътрешна micro SD карта. Звук не се записва, защото това не е предвидено. Има кабелна връзка към външен компютър. Вградена Li-ION батерия, собствено зарядно устройство. Увеличение Х5 + електронен плавен ZOOM Х5. IR-подсвет при липса на осветление или при слабо такова.

Преди доставката продавачът ме увери в работоспособността на прибора. След получаването му обаче се оказа, че изображението не може да се фокусира, колкото и да се върти обектива. Взех решение да разглобя прибора и го направих. Вътре не видях нещо неизправно. Свалих външния гумен пръстен /маншон/ на обектива и се оказа, че той отвътре обилно е намазан с някаква тънка смазка, поради което при опит за завъртане от оператора свободно си приплъзва върху обектива, без това да променя фокусното разстояние до CCD-видеосензора на камерата.

Старателното избърсване на този лубрикант сложи край на проблема.

Другият проблем е, че батерията според производителя осигурява време за работа от час до час и половина. След това през USB-щатния кабел следва заряд, който трябва да продължи 10 часа, което е доста време. Аз просто вадя батерията,което е лесно и я слагам на интелигентно микропроцесорно бързо зарядно устройство за Ni Cd / Ni MH / Li-ION елементи. Зарядът на този тип батерии (3,7V 800mA/h) става за не повече от час и половина. И да не се забравя, че при включен инфрачервен подсвет батерията се изразходва по-бързо!

Докато този прибор беше разглобен пред мен, разбрах, че белият светодиод в предната част на камерата е с отрязани изводи и е несвързан със схемата. Технологично решение от китайска страна за запълване на свободен отвор в корпуса.

* * *

07-09-2023г. гр.Варна инж. Емил Бучков LZ2EMO