Антенна защита на RTL SDR приемник 100kHz-1,766GHz

Приемниците от този тип станаха модерни в последните години по-ради простото си устройство и липсата на огледални канали, което е свързано с отсъствието на междинна честота. Междинната честота не е нужна заради прякото преобразуване на сигнала. Софтуерното осигуряване дава допълнителна гъвкавост и възможности на тези устройства.
След като се сдобих с такава кутийка голяма не повече от пакет цигари, естествено я отворих и видях, че няма абсолютно никаква защита по вход. Китайският производител дори никъде не е публикувал схема на това устройство /донгъл/. Най-елементарното е да се монтират защитни диоди по двата антенни входа. На вход HF предпочетох да поставя два насрещно свързани бързи шотки – диода със специална вътрешна защита от статични свръх-напрежения тип BAT-86 . На по-високочестотния вход тия диоди се оказват с доста голям капацитет и затова поставих диоди от типа 2Д514А /КД514А/ които имат собствен капацитет < 0,9pF. Тъй като дори и тоя капацитет макар и доста малък може да влоши работата на приемника в областта на най-високите честоти от работния диапазон, съм включил диодите по два последователно и срещуположно. В празните полета на платката монтирах и три допълнителни филтриращи керамични кондензатора против влизането на ВЧ при работа близо до радиостанцията. Иначе на практика софтуерът просто блокира и увисва, ако паразитен сигнал от предавателя постъпи в тая кутийка.
По принцип мерено с омметър съпротивлението между жилото и корпуса на двете SMA-фишки е нула ома. Това обаче не означава, че няма нужда от посочените предпазни мерки против статика и силен входен сигнал.

23-07-2016 гр.Варна 73,успех! инж. Емил Бучков LZ2EMO