ALC-проблем с трансивър TS-850S

Проблемът се изразява в това, че при предаване нивата на ALC-системата и изходната мощност започват периодично да играят нагоре-надолу. Причината може да е в трансивъра – дефектирала платка DC-DC daughterboard (X59-1100-00) за – 6.1V, необходима за нормалната работа на ALC-системата. В интернет има много сайтове, които отделят внимание на този дефект, но аз ще се спра на проблем извън трансивъра, който предизвиква същия ефект. Мисля, че си заслужава преди човек да прати радиото си на ремонт, да обърне внимание на тази моя статия.

Докато следвах преди много години време си спомням как моите преподаватели ни учеха, че търсенето на една неизправност АБСОЛЮТНО ВИНАГИ започва от проверка на захранващите източници! Ако те са неизправни нищо няма да върви нормално. Който запомни това правило ще си спести много време и ядове при ремонтите.

Та от видеото ALC-problem in TS-850S се вижда ефектът, когато трансивърът премине в режим предаване на FM заради постоянната по ниво носеща. Ефектът при CW е същият.

Свързваме волтметър към белия пластмасов 6-пинов куплунг намиращ се отдясно на по-големия захранващ такъв на задния панел. Приборът трябва да показва стойността на захранващото напрежение. Отчитаме неговите показания в режим приемане, а после и в режим предаване на FM или CW. Те не трябва да се променят с повече от 0.3 до 0.5 V. Всеки по-голям толеранс е признак за нещо нередно или в изправителя или по захранващите проводници и предпазителите. Тъй като аз имах този проблем бързо го реших с притягане на кабелните уши на стабилизирания изправител с по-здрава отвертка. Станцията мина в нормален режим, но за два дена и повредата се повтори. Установих загряване около блока с предпазителите и на кабелите влизащи и излизащи от него. При пипане на предпазителите установих, че те също се загряват. Притискането на предпазителите реши проблема. Аз знаех, че неприятностите ще се повторят. Погледнах стойността на предпазителите и установих, че са по 20А всеки. Е, не може станцията регламентирано на пълна мощност 100W /В.Ч. а не по захранване/ да консумира 20А и предпазителят да е 20А. Последният трябва да ни дава някакъв запас. Та той така си грее в стремежа си да изгори. След като ги замених с предпазители по 30А, защото толкова е и регламентираният ток на захранващия станцията кабел проблемът трайно се реши. А как са се топили от системното прегряване прозрачно-жълтите 20 амперови предпазители се вижда от приложената снимка. Пластмасата се е изпълнила с мехурчета и е деформирана външно.

Другото видео ALC After repairпоказва вече нормалният режим на предаване на станцията. Да, привидно дребни проблеми, но ако радиолюбителят не ги отчете ще си има големи главоболия!

73 и успехи!

16-Ное-2022г. гр Варна Инж. Емил Бучков-LZ2EMO