Импровизиран магнитометър по време на силна геомагнитна буря- 11-13 май 2023г.

Тези дни имаше предупреждение за много силна геомагнитна буря, но тя не се оказа чак толкова опасна. Явно потоците изхвърлени от слънцето частици не достигнаха точно до Земята според предварителните изчисления, а малко се поразминаха с нея. Имахме висок планетарен индекс Кр-около 5 от 9.

Все пак аз реших да си направя експеримент и да видя как ще реагира моят импровизиран магнитометър /електронен компас/ описан в една от предходните ми публикации в Ютуб https://www.youtube.com/watch?v=wwNmdYgWWmU и на https://varnahamradio.com/ac-dc-%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D1%81-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%BA/

Това видео е направено в относително несмутена геомагнитна обстановка. Вижда се колебанието на показанието върху дисплея,че не е повече от +0,02 ампера DC.

Видеозаписът от тази вечер 13 май обаче показва едно неспокойно поведение на амперметъра,който преди измерване съм нулирал. Показанията непрекъснато се сменят от минус 0,02 до плюс 0,05 A/DC, дължащо се на колебанията на земното магнитно поле при срещата му с потоците слънчева маса. Тези дни е забелязана и по-активна полярна Аврора наблюдавана и в по умерените географски ширини.

Теоретично нормалната магнитна индукция на земното поле е от 30 до 60 uT /микротесла/ или 0,3-0,6 G /Гауса/. В литературата се срещат различни термини за големината на магнитното поле.Сила,интензитет,маг.индукция. В разноезичните източници са възприети различни термини. Сила на маг.поле H [A/m] ,B [T].

Индукцията е векторна величина т.е. има и посока освен големина.Това се вижда от видеото,когато поднасям малък магнит около датчика на амперметъра.Знакът „минус” ту се появява,ту изчезва.

Земното магнитно поле ни предпазва от вредното слънчево въздействие и вредните космически лъчи,като улавя тази вредна маса.Човек в кръвта си съдържа хемоглобин и железни съединения,които взаимодействат със земното поле.Поради тази причина някои хора в по-напреднала възраст или с хронични заболявания усещат неприятно такива магнитни бури.Електротехническите силови и електронните слаботокови системи също са чувствителни към слънчевите изригвания.Комуникациите използващи радиовълни също са много уязвими.

Видеото от 13-05-2023г. в моя Ютуб канал е тук:

Improvised magnetometer during a severe geomagnetic storm.

https://www.youtube.com/watch?v=nlMJAWNxaq8

Използувани материали:

http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php

http://www.heliotaraxy.com/

http://heliotaraxy.com/SpW-Help/SA_Level.html

http://www.heliotaraxy.com/SpW-Help/GeomagneticActivity&Indexes.html

* * *

13-05-2023г. гр.Варна инж.Емил Бучков