Включване на портативна гъвкава антена към любителски трансивър

Една идея,как може да включим портативна гъвкава антена  от по-старите военни радиостанции,ползвани у нас и в чужбина към любителски трансивър.

  Тъй като ми се търкалят между техниките  някакви бройки стари военни портативни антенки за УКВ диапазона,но имащи несъвместим за включване към любителски радиостанции накрайник ми дойде идея как да модифицирам  този накрайник,така че да стане възможно куплирането към нашите радиолюбителски стандарти.При това конструкцията на антената се запазва без промяна и при нужда лесно може за секунди да се възстанови до първоначалното и състояние.Смисълът е когато сме изнесени за портативна работа да може да използуваме тези антени в диапазона 50 MHz  (т.нар. „Magic Band”) .При условия за  DX- спорадично прохождение  е общоизвестно,че радиовълните от далечните кореспонденти пристигат „отгоре” поради механизмът им на разпространение в този случай.

Заради това не е нужно да ползваме обезателно вдигнати нависоко антени.Е,разбира се хубавата антена си е хубава винаги и за това няма спор.

  В настоящото изложение аз показвам как може лесно да навием един PL-259 куплунг с широк изходен диаметър-18 мм за дебел коаксиален кабел,върху накрайника  на антената. Куплунзите за тънък кабел НЕ СТАВАТ за случая!

  В статията показвам как се доработва една гумена хеликоидална (спирално навита) антена за българска военна,носима FM-радиостанция Р-31М,работеща в диапазина 44-54 MHz .Със същия успех дори може да бъдат доработени всякакви антени от типа „Куликов” поради факта,че имат същите накрайници (щифтове) със същите прорези и диаметър.Антените за различните станции ( Р-104, Р-105,Р-107М, Р-126, Р159) имат различен по дължина  щифт.Работната им дължина е средно по 1,5 метра,но може да варират от 1до2 метра.Антените с дължина 1,5 метра се явяват точно ¼ дължина на вълната за диапазона 50 MHz и импеданс съответно около 50 Ohm. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0

  Необходими са някои дребни неща като стандартна ВиК уплътнителна гумичка с отвор в средата и външен диаметър 18мм.Първо тя се нахлузва върху щифта и я избутваме до упор.Предназначението е уплътнение на свободното пространство и изолация на антената от корпуса на  PL-259 куплунга. Следва навиване на меден многожилен проводник с не голям диаметър около активното жило на оригиналната антена.Ползвал съм меден многожилен проводник за изсмукване на припой при разпояване.Връзката трябва да е много стабилна!Вкарваме гайката на куплунга.После взимаме парче РVС-бензиноустойчив шлаух /бензинопровод/ с външен диаметър 8мм,вътрешен 6мм и дебелина 1мм,като го разрязваме надлъжно с макетно ножче.Пъхаме го около жилото на оригиналната антена с висящия меден проводник.Следва  навиване на куплунга около шлауха,тъй като той си има нарязана резба за целта в края.Естествено не трябва медният многожилен проводник да опира в корпуса на куплунга!Краят на проводника е прекаран през кухото централно жило на PL-259.След като се убедим в здравото притягане на куплунга към щифта на антената  издърпваме до край медния проводник и го запояваме към централното жило.Остатъкът от проводника се отрязва.Проверяваме с омметър връзката централно жило-антена,което е 0 ома, а също и да няма връзка между централното жило и корпус на куплунга.

  Следва да тестваме антената по стойност на КСВ на самата радиостанция.Ако антената е къса ,то трябва да я удължим с някаква метална наставка на върха ,а ако е по-къса за работната честота да пуснем някакъв проводник-противовес свързан с корпуса на трансивъра близо до основата на антената ,който със своя капацитивен импеданс да компенсира индуктивния такъв на антената,докато КСВ стане приемлив. На снимките съм показал как се променя КСВ в зависимост от честотата за конкретната гумена хеликоидална антена. При честота 50,0 MHz  SWR=1.0 .При честота 51,5MHz  SWR=1.5. Горната граница на приемливия работен диапазон при който SWR достига 3,0  се явява 51,17MHz.Това препокрива предостатъчно разрешената ни до момента работна лента от 50,05-50,20MHz !

  Заради това,че моят QRP-трансивър е с BNC  антенен вход се налага да се свърже и преходник SO-239/BNCm.Ъгълът на антената може да се промени с правоъгълен преходник или тройник.

  Успех и 73!

26-04-2022г. гр.Варна                                          инж. Емил Бучков-LZ2EMO