Модификация на МТГ на радиостанция Р-31М

Оригинално станцията се комплектова с МТГ от две части:
– комутатор
– слушалка с микрофон и ластична текстилна лента за закрепване към главата на оператора.

Като носима за полева работа и в движение е удобна, но за мобилна или стационарна работа е доста непрактична такава гарнитура. Поради тази причина аз реших да я променя в нещо по-стандартно и невоенно. Премахнах свързващия кабел между комутатора и слушалките. На негово място сложих
спирален микрофонен кабел с пет разноцветни жила плюс оплетка. Единият край е свързан с комутатора, а другият му край завършва с модифициран микрофон от старите носими български УКВ-радиостанции „Микрон” тип ПМ-693, които все още се намират тук-там по битпазарите из страната, вече като антики.

Приложил съм схеми и снимки за да стане ясно какво се прави. За да няма дублиране на бутоните за РТТ микретата от комутатора е с прекъснати изводи. На платката на комутатора е необходимо да се запои и едно малко мостче между точка №2 и точка №6, където към първата до момента е бил свързан стария микрофон ДЭМШ, а към втората слушалката. Новият динамичен капсул поема двете функции: на микрофон и на слушалка.Добавил съм и два светодиода 3 мм. за индикация на режимите приемане /зелен/ и предаване /червен/.

Станцията има два антенни входа. Единият е за антена тип „Куликов” 1,5 метра, а другият е BNC за външна антена или пък скъсена гумена хеликоидална такава. Тъй като при мене се използва вторият вход в гнездото за антена „Куликов” съм поставил контролна миниатюрна лампичка със съпротивление 50 ома. По желание този светлинен индикатор на излъчена мощност може да се изключва с мини ключе, за да не се отклонява постоянно енергия при предаване. И без това изходната В.Ч. мощност е около 1 Ват. Лампичката е поместена в капачка от дебел флумастер, а отдолу е набита месингова гилза от 8 мм газов патрон. Свободния край на микропревключвателя се защипва към пружиниращата клема-маса.

От приложените схеми и снимки ясно се вижда кое как и къде трябва да бъде свързано.

 

Р-31М

Радиостацията осъществява двустранна симплексна радиотелефонна свръзка в тактическите звена.

Видове работа – телефония с ЧМ, симплекс (F3E). Време за пренастройка 30 сек. денем и 50 сек. – нощем. Защита на входа – от предаватели с мощност 100 W на разстояние – 3м.

Антени: Радиостанцията работи с антени щир 1,5м. (тип Куликов) и бягаща вълна.

Тегло: 4,1kg.

Габарити: 300х180х75 мм.

Технически характеристики:

1. Честотен диапазон на радиостанцията – от 44,000 до 53,9875 MHz;

2. Количество работни честоти – 800;

3. Честотен интервал – 12.5 kHz;

4. Номинална изходна мощност върху товар (50+/-2) ом – не по-малка от 1W;

5. Далечина на свръзка – в равнинна местност 8 kм; – в среднопресечена местност до – 5 kм.

6. Електрозахранване – 12 V.

Измерена практическа консумация на ток при U=12,6V:

Ток на приемника без полезен сигнал и с включен шумоподавител………….. IRX = 150 mA
Ток на приемника при приемане на полезен сигнал или без шумоподавителIRX-sig = 160 mA
Ток при предаване в зависимост от честотата и съгласуването………ITX = 300-400 mA

14/03/2020г./гр.Варна инж. Емил Бучков-LZ2EMO

* * *